LEWIS Zwaluwstaartplaten

Betrouwbare basis voor uw tegel- en natuursteenafwerking

Watervaste vloeren met LEWIS Zwaluwstaartplaten

In huizen met houten vloerconstructies zijn de vloerafwerkingen in de natte ruimten een aandachtspunt. Zeker voor de huidige luxe badkamers en keukens geldt dat de ondervloer een duurzame betrouwbare basis moet zijn voor de kostbare apparatuur, tegel- en natuursteenafwerking.

Met LEWIS Zwaluwstaartplaten kunt u ervoor zorgen dat uw houten vloer voldoet aan de huidige eisen ten aanzien van sterkte, stijfheid, geluidsisolatie en brandveiligheid.

Het profiel van de LEWIS Zwaluwstaartplaten waarborgt een blijvende ventilatie in de vloerspouw. Het hout van de onderconstructie kan blijven ademen, waardoor verstikking en houtrot worden voorkomen en ongedierte geen voedingsbodem vindt.

Bij een calamiteit waarbij, ondanks alle voorzieningen water tot de vloerspouw doordringt, zal er geen sprake zijn van blijvende schade. Door de natuurlijke ventilatie zal de constructie binnen maximaal 3 à 4 maanden weer geheel droog zijn.


De watervaste LEWIS vloer

Door de optimale maatvaste Zwaluwstaartprofilering van de LEWIS Zwaluwstaartplaat is het mogelijk om op een (bestaande) houten vloer in natte ruimtes een dunne lichte betonvloer te maken.

Een LEWIS watervaste vloer bestaat uit de 16 mm hoge LEWIS Zwaluwstaartplaat en een afwerking met een fijn grind beton van ≥ 20 mm.

Het fijn grind beton kan monoliet vlak worden afgewerkt waardoor de vloerdikte beperkt blijft tot 36 mm met een totaal eigen gewicht van 0,618 kN/m2 (61,8 kg/m2). Indien de LEWIS Zwaluwstaartplaten worden afgewerkt met een lichtgewicht fijn grind beton is het totaal eigen gewicht bij een vloerdikte van 36 mm slechts 0,45 kN/m2 (45 kg/m2).

Waterdichte afwerking

De Zwaluwstaartvloer in badkamers en andere natte ruimtes moet altijd waterdicht worden afgewerkt. Goede en duurzame watervaste aansluitingen zijn van cruciaal belang.

Op de LEWIS betonvloer dient ter plaatse van de wand- vloeraansluiting, doucheput en eventuele doorvoeringen een waterdichte aansluiting gemaakt te worden met kimband (afdichtingsband + afdichtpasta).


De LEWIS vloer als basis voor tegels, natuursteen, terrazo etc.

Het lijmen van tegels, natuursteen e.d. op een conventionele houten vloer geeft vaak problemen. Door het veren en werken van het hout barsten de tegels en komen ze los.

Een LEWIS vloer is een uitstekende basis voor het aanbrengen van tegels, natuursteen, terrazzo, siergrind e.d. op een houten draagconstructie. Door het toepassen van een dunne LEWIS betonvloer op de houten constructie ontstaat een duurzame, starre, niet verende ondervloer.